Beperkingen voorarrest voor verdachten zeer belastend

Ik schreef al eens een blog over de beperkingen waar verdachten tijdens hun voorarrest mee te maken kunnen hebben. En ik wil de impact ervan nogmaals onder de aandacht brengen. Want tijdens je voorarrest hermetisch van je omgeving afgesloten zijn is voor verdachten zeer belastend. Dat zie ik regelmatig terug in de praktijk. 

Geïsoleerd

Als een cliënt in voorarrest zit kunnen in opdracht van de officier van justitie beperkingen worden opgelegd. Bijvoorbeeld dat de verdachte geen contact met familie of vrienden mag hebben en dat hij/zij geen radio mag luisteren, kranten mag lezen en televisie mag kijken. Als het volledige pakket van beperkingen wordt opgelegd mag de verdachte ook geen contact hebben met medeverdachten/-gedetineerden en geen brieven naar andere versturen. Je telefoon wordt meteen al in beslag genomen. Je kunt je voorstellen dat je dan dus helemaal geïsoleerd van de buitenwereld bent.


Psychische marteling

De enige met wie de verdachte dan contact mag hebben is met zijn/haar advocaat. Wij kunnen als advocaat een bezwaarschrift tegen de beperkingen indienen. Maar een dergelijk bezwaarschrift wordt niet altijd gegrond verklaard. Het belangrijkste argument om de beperkingen niet op te heffen is dat de rechter van mening is dat de beperkingen in het belang van het onderzoek strikt noodzakelijk zijn. De beperkingen worden voor een aantal weken opgelegd, maar worden vaak verlengd. Dan kan het dus zomaar zijn dat een verdachte een hele lange periode helemaal geïsoleerd is, naar mijn mening is dit een psychische marteling. 

Signaal afgeven

Let op, we hebben het hier over verdachten waarvan nog niet vaststaat of ze daadwerkelijk een strafbaar feit hebben gepleegd. Stel je voor dat je ’s ochtends door de politie of ME van je bed wordt gelicht, vanuit je slaapkamer naar een arrestantencomplex wordt vervoerd en dan alleen contact met een advocaat mag hebben. Je kunt niet eens je familie bellen om te zeggen waar je bent. Dat is zeer ingrijpend. En ondanks dat bezwaarschriften niet vaak tot verandering in de situatie leiden blijven we ze als advocaten indienen om het signaal af te geven dat we dit een te belastende maatregel vinden. 


Meer weten over dit onderwerp?

Lees dan ook mijn vorige blog over dit onderwerp: Voorarrest en beperkingen! Help en nu? Natuurlijk mag je ook altijd vrijblijvend contact met mij opnemen.